2012. augusztus 5., vasárnap

A szerzetesi fogadalomtétel (professio) 2.

I. Fogalma 
654. kán. A szerzetesi fogadalomtétel révén a tagok nyilvános fogadalommal magukra vállalják a három evangéliumi tanács megtartását, az egyház szolgálata által Istennek szentelődnek, és tagként felvételt nyernek az intézménybe a jogban meghatározott jogokkal és kötelezettségekkel.

II. Fajtái
A.) Ideiglenes fogadalom
1. Idő előtti 
649. kán. 2. § Az illetékes nagyobb elöljáró engedélyével az első fogadalomtételt idő előtt el lehet végezni, de nem több, mint tizenöt nappal.

2. Novíciátus utáni
653. kán.1. §. A novícius az intézményt szabadon elhagyhatja, az intézmény illetékes hatósága pedig elküldheti őt.
  2. §. A noviciátus elteltével, ha a novíciust alkalmasnak ítélik, bocsássák ideiglenes fogadalomra, különben küldjék el; ha alkalmassága kétséges marad, a nagyobb elöljárónak joga van a próbaidőt meghosszabbítani a saját jog szerint, de legfeljebb hat hónappal.

3. Időtartama összesen 
655. kán. Ideiglenes fogadalmat a saját jogban meghatározott időre tegyenek, de ez ne legyen három évnél rövidebb, sem hat évnél hosszabb.
657. kán. 2. § Ha azonban alkalmasnak látszik, a saját jog szerint az illetékes elöljáró meghosszabbíthatja az ideiglenes fogadalom időszakát, úgy azonban, hogy az egész idő, mely alatt a tagot ideiglenes fogadalmak kötelezik, ne haladja meg a kilenc évet.

4. Érvényességi feltételei 
656. kán. Az ideiglenes fogadalom érvényességéhez szükséges:
  1. hogy a fogadalomtevő legalább tizennyolcadik életévét betöltött személy legyen;
  2. hogy az illetőnek érvényesen letöltött noviciátusa legyen;
  3. hogy az illetékes elöljáró az illetőt tanácsa szavazatával, a jog szerint, szabadon fogadalomra bocsássa;
  4. hogy a fogadalmat kifejezetten és erőszak, súlyos megfélemlítés vagy megtévesztés nélkül tegyék le;
  5. hogy a fogadalmat személyesen vagy más által a törvényes elöljáró vegye ki.

5. Megújítása 
657. kán. 1. § 1. §. Ha eltelt az az idő, amire a fogadalmat tették, a szerzetest, amennyiben önként kéri, és alkalmasnak ítélik, bocsássák a fogadalom megújítására vagy az örök fogadalomra, különben távozzék.

6. Lejártakor ki lehet lépni 
688. kán. 1. § Aki fogadalma idejének leteltekor ki akar lépni, elhagyhatja az intézményt.

B.) Örök fogadalom
1. Korábbi letétele 
657. kán. 3. § Az örök fogadalmat megfelelő okból előre lehet hozni, de legfeljebb csak három hónappal.

2. Érvényességi feltételei 
658. kán. A 656. kán. 3., 4. és 5. szakaszában említett, valamint más, a saját jogban kikötött feltételeken kívül, az örök fogadalom érvényességéhez szükséges:
  a.) legalább a huszonegyedik életév betöltése;
  b.) előzetes ideiglenes fogadalom, amelynek legalább három évig kell tartania, fenntartva a 657. kán. 3. §-át.

3. Másik intézménybe való átlépéskor 
684. kán. 2. és 4. §,
2. §. Az illetőt legalább három évig tartó próbaidő elteltével lehet csak az új intézményben örök fogadalom tételére bocsátani, ha pedig ezt a fogadalmat nem akarja letenni, vagy az illetékes elöljárók nem járulnak hozzá, hogy letegye azt, térjen vissza az előző intézménybe,
hacsak nem engedélyezik számára a szekularizácót.
4. §. A saját jog határozza meg annak a próbatételnek az idejét és módját, amelynek a tag új intézményben való fogadalomtételét meg kell előznie.

685.  kán.1. §. Az új intézményben való fogadalomtételig a fogadalmak érvényben maradnak, a tagnak azok a jogai és kötelességei pedig, melyekkel az előző intézményben rendelkezett, felfüggesztődnek, a próbaidő elkezdésétől azonban az illető köteles az új intézmény saját
jogának megtartására.
  2. §. Az új intézményben való fogadalomtétellel az illető az új intézmény tagjává válik, elôzô fogadalmai, jogai és kötelességei pedig megszűnnek.

4. Eltiltás tőle 
689. kán.1. §. Azt a tagot, akinek ideiglenes fogadalma éppen lejárt, megfelelő okok fennállása esetén az illetékes nagyobb elöljáró - tanácsa meghallgatásával - kizárhatja a következő fogadalomtételből.
  2. §. Az a fizikai vagy pszichikai betegség, amely - még ha a fogadalomtétel után lépett is fel - az 1. §-ban említett tagot, a szakértők megítélése szerint alkalmatlanná teszi az intézményben való életre, okot ad arra, hogy az illetőt ne engedjék a fogadalom megújulására vagy örök fogadalom letételére, hacsak a betegség nem az intézmény hanyagságából vagy az intézményben végzett munka következtében lépett fel.
  3. §. Ha pedig a szerzetes az ideiglenes fogadalom érvényességi ideje alatt elmebetegségbe esett, nem bocsátható el az intézményből még akkor sem, ha új fogadalom letételére nem képes.

Az örök vagy ideiglenes szerzetesi fogadalom
607. kán. 2. § A szerzetes intézmény olyan társaság, amelyben a tagok a saját jog szerint nyilvános, örök vagy ideiglenes, az idő lejártával azonban megújítandó fogadalmat tesznek, és közösségben testvéri életet élnek.

A házassági akadály 
1078. kán. 2. § 1. Azok az akadályok, amelyek alól a felmentés az Apostoli Szentszéknek van fenntartva, a következők:
1. a szent rendekből vagy a pápai jogú szerzetes intézményben tett nyilvános, örök tisztasági fogadalomból származó akadály
1088. kán. Érvénytelenül kísérlik meg a házasságot azok, akiket szerzetes intézményben tett nyilvános, örök tisztasági fogadalom kötelez.

Forrás: Az Egyházi Törvénykönyv (fordította Dr. Erdő Péter)

A Katolikus lexikon szerinti meghatározás itt olvasható.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése